Industriële voertuigen: waarom en hoe zou u uw medewerkers moeten opleiden in ecologisch rijden ?
- 10/01/23
- 3 min
Ecologisch rijden betekent rijden op een zuinige, milieuvriendelijke en veilige manier. De voorbije tien jaar is dit idee alsmaar populairder geworden en vandaag is het een reëel aandachtspunt voor bedrijven. Voor ondernemingen die gebruik maken van industriële voertuigen gaat dit gepaard met een behoefte om bestuurders op te leiden.
Hoewel ecologisch rijden al enkele jaren bestaat, kan het nog steeds rekenen op heel wat belangstelling van bedrijven. Het werd in 2009 populair als reactie op de stijgende brandstofprijzen en het heeft terrein gewonnen door toenemende sociale en milieugerelateerde beleidsoverwegingen. En terecht: deze techniek verbetert de veiligheid van de werknemers, bespaart op de kosten voor het beheer van het wagenpark en versterkt de milieuprestaties. Wanneer we de opvallende cijfers bekijken (we schatten dat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met 5% tot 15% dalen, het percentage verzekeringsclaims met wel 30% vermindert en dat er 15% bespaard wordt op verbruiksgoederen zoals banden en remmen), dan wordt het van strategisch en essentieel belang voor bedrijven om hun werknemers bewust te maken van de voordelen van ecologisch rijden.
Een kwestie van praktische opleiding
In het geval van industriële voertuigen gaat het niet alleen om een sensibilisering van de werknemers. Het gaat hier immers om grotere en stevigere modellen die een uitdaging kunnen vormen op het vlak van de besturing en het motorvermogen, wat een onmiddellijke impact heeft op de aerodynamica van de voertuigen en dus op de efficiëntie ervan. Aangezien ze ook bedoeld zijn voor offroad-gebruik met vaak zware ladingen, kunnen ze wat het brandstofverbruik en de veiligheid meer problemen ondervinden dan andere voertuigen. Ook de CO2-uitstoot is hoger omdat ze regelmatig moeten stoppen. Daarom is een degelijke opleiding in de beheersing van ecologische rijtechnieken dus zeker welkom. Hoewel het delen van informatie een onmiddellijke en ontegensprekelijke impact heeft, zal de implementatie van een coherent opleidingsprogramma op basis van cursussen (in persoon en/of via e-learning), individuele coaching, praktische oefeningen en zelfs rijsimulatoren helpen om de werknemers op lange termijn te begeleiden. Een dergelijk opleidingsprogramma biedt ook het voordeel dat het de verworvenheden bestendigt en voorkomt dat men opnieuw vervalt in oude en slechte gewoonten. Tegelijk maakt het een optimale opvolging en een verbetering van de algemene prestaties van het bedrijf mogelijk.
De juiste mix van structuur en inhoud vinden
Om ervoor te zorgen dat de opleiding van werknemers in het ecologisch besturen van industriële voertuigen optimaal rendeert, moeten we de juiste formule vinden. In het licht van de uitdagingen op het gebied van milieu en veiligheid werd het opleidingsaanbod uitgebreid en is het aantal structuren dat cursussen aanbiedt enorm toegenomen. Op dit moment zijn er honderden in heel Europa. Dankzij specifieke opleidingsinstellingen (bijvoorbeeld in Frankrijk: LFP Formations, l’Institut VEDECOM, Agiroute, Develter (interactieve cursussen en simulatoren), Vanberg, en in Spanje: Fenadismer, IDAE, RACE, RACC), organisaties gespecialiseerd in inspecties en het uitgeven van certificaten, verzekeraars, autobouwers en rijscholen, hebben we nu heel wat keuzemogelijkheden. Ook autoverhuurbedrijven bieden cursussen aan die preventie combineren met simulatie. FRAIKIN zelf heeft bijvoorbeeld de FRAIKIN Safety Academy ontwikkeld, een aanbod op maat voor opleiding en ondersteuning waarbij de praktijkervaring centraal staat. Zowel voor lichte als zware voertuigen kan een opleidingssessie, afhankelijk van de keuzes van de klanten, een halve tot een hele dag in beslag nemen. Nog een cruciaal punt waarmee u rekening moet houden wanneer u een beslissing neemt, is de structuur en het materiaal van de cursus. Idealiter zou de theoretische opleiding gecombineerd moeten worden met praktische workshops en, wat nog belangrijker is, het gebruikte materiaal zou gevarieerd genoeg moeten zijn om werknemers zo veel mogelijk binnen het bedrijf te houden. Bij Fraikin wordt een theoretische sessie gevolgd door een praktische sessie. Vergeet tot slot ook de ondersteunende voorzieningen niet (extra middelen en materiaal ter beschikking stellen, flexibiliteit, zich verplaatsen door de installaties van het bedrijf), want ook deze spelen een rol in het leertraject.